Tudomány

Halálra harapta a kobrát a nyolcéves fiú

Egy mérges kígyó támadt egy nyolcéves indiai fiúra, a gyermek azonban nem hagyta magát, és visszaharapott – írja a Live Science.

A kobra elpusztult, a fiúnak pedig szerencséje volt, ugyanis ritka, méregmentes marást szenvedett el.

A Deepak nevű gyermek a közép-indiai Cshattíszgarh államban él, épp otthona közelében játszott, amikor egy azonosítatlan fajhoz tartozó kígyóra bukkant. Az állat rátekeredett a fiú kezére, majd kétszer is megmarta őt.

A gyermeket családja gyorsan kórházba vitte, ahol méreg elleni készítményt kapott. Az orvosok szerint a kígyó azonban nem juttatott mérget a szervezetébe.

Desmond Lobo / Getty Images

A becslések alapján világszerte évi 5,4 millió kígyómarás történik, 2,7 millió esetben pedig az állatok mérget is befecskendeznek, 138 ezer halálesetet okozva. Mivel a fajokat utólag sokszor nehéz beazonosítani, nem lehet pontosan megállapítani, hogy a mérges kígyók milyen gyakran harapnak méreg nélkül.

A halálozás egyébként éppen Indiában a legmagasabb: évente 46 ezer ember veszti életét az országban kígyómarás miatt. Indiában nagyjából száz mérges faj él.

A szakértők úgy gondolják, hogy az állatok akkor marnak méreg nélkül, amikor védekeznek. Ilyenkor a kígyó nem akarja megölni a nála nagyobb veszélyforrást, csak elijeszteni próbálja azt. Ez történhetett Deepak esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik