Tudomány

Feketévé változtak egy tiktoker csontjai

Egy fogorvosnál tett látogatás során jött rá egy Archie nevű, archiebeshortként ismert tiktoker, hogy egy ritka, de feltételezhetően nem veszélyes betegségben szenved – írja az IFLScience. A rendellenesség hatására az ember csontjai feketévé változnak.

A betegség hátterében a minociklin nevű antibiotikum áll, Archie aknéját gyerekkorában éppen ezzel a készítménnyel kezelték. A tiktoker éveken át nem tapasztalt tüneteket, amikor azonban előbújt bölcsességfoga, azonnal észlelte, hogy baj van. A közösségi oldalra feltöltött videójában azt mondja, a fekete fog látványától először azt hitte, rohad a foga.

Orvosától aztán megtudta, hogy egész állkapcsa, illetve valószínűleg koponyája egyéb részei és csontjai többsége szintén fekete.

Mivel többi foga még a minociklin használata előtt kinőtt, azok nem színeződtek el.

Tridsanu Thophet / EyeEm / Getty Images

A betegséget egy 2021-es esettanulmányban részletesen is leírják. A csontok elszíneződését egy 52 éves nő térdműtétjénél fedezték fel, a páciens 32 éven át szedett minociklint. A szakértők szerint egyelőre nem tudni róla, hogy a rendellenesség káros következményekkel járna, az orvosoknak viszont nem árt tudniuk, hogy a gyógyszer miatt feketévé válhatnak a csontok.

Amennyiben elkezdődik az elszíneződés, a folyamat gyors és tartós, ám nem roncsolja a csontokat. A betegség hátterében álló mechanizmus nem tisztázott, de elképzelhető, hogy a fejlődő csontokban lévő oxidált gyógyszerhez kapcsolódó vas idézi elő a feketeséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik