Tudomány

Meglepő kincseket találtak Svédországban

BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis / AFP
BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis / AFP

A svéd Nemzeti Történelmi Múzeumok kutatói egy viking kori településen végeztek ásatásokat a Stockholmtól északra elhelyezkedő Viggbyholmban, amikor egy kis kerámiaedényre bukkantak egy épület padlózatának maradványai alatt. Benne pedig nyolc nyakperecet, egy gyűrűt, két gyöngyöt és két karperecet találtak. Ezen kívül egy vászontasak is volt az edényben, amely tizenkét ékszerként használt érmét tartalmazott – írja a Múlt-kor.hu.

A kutatók szerint a település évszázadokon át lakott volt, az Kr. e. 400-as évektől kezdve a viking koron (800–1050) át a középkorig. Bár az ékszerek kellemes meglepetésként szolgáltak a régészeknek, az érmék még érdekesebbnek bizonyultak. Némelyik Európából származik – valószínűleg olyan területekről, mint Csehország, Bajorország és Anglia –, mások viszont arab eredetű dirhamok. Az egyik érmét a franciaországi Rouenben verték a tizedik században.

ennek az érmének a létezéséről eddig csak egy XVIII. századi könyvből származó rajzokról tudtunk.

Nem ismert, hogy az eredeti tulajdonosok miért rejtették el az ékszereket, bár vész esetén gyakran előfordult, hogy az emberek megőrzés céljából elásták értékeiket.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik