Tudomány

Megmutatták a rejtélyes hölgy arcát

Aleksander LEYDO / Warsaw Mummy Project / AFP
Aleksander LEYDO / Warsaw Mummy Project / AFP

A rejtélyes hölgy egy 2000 éves múmia az ókori Egyiptomból: koponyája alapján a Varsói Múmia Projekt rekonstruálta az arcát. A munkában igazságügyi szakértők is részt vettek, de még ez sem jelenti azt, hogy az illető tényleg pontosan úgy nézett ki életében, mint ahogy azt alább látjuk.

A koponyán alapuló arcrekonstrukció elkészítéséhez szükség van művészi fantáziára is. „A koponya sok információt nyújt az ember arcáról, olyan egyedi formákat és arányokat mutat, amelyek megjeleníthetők a végső arcon” – nyilatkozta Chantal Milani olasz törvényszéki antropológus az IFLScience-nek.

A thébai királysírokban talált egyiptomi múmiát okkal nevezik rejtélyes hölgynek: a XIX-XX. században még férfinak és papnak tartották. Később kiderült, hogy valójában nő, a 20-as, 30-as éveiben járhatott, amikor a Kr. e. I. században elhunyt. Nemrég pedig a röntgen- és CT-vizsgálatok alapján a kutatók úgy vélték, terhesen halt meg – az állítást többen megkérdőjelezik, ám ha igaz, a rejtélyes hölgy az első „terhes múmiája”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik