Tudomány

Döbbenetesen viselkedő polipokat vettek videóra

ANTONI Georges / hemis.fr / Hemis / AFP
ANTONI Georges / hemis.fr / Hemis / AFP

Eddig még nem látott módon viselkedő polipokat videóztak le egy ausztrál öbölben: a puhatestűek szándékosan iszappal és kagylókkal dobálták egymást – írja a The Guardian. A különös csatát az Octopus tetricus fajnál, azaz a közönséges sydney-i polipnál figyelték meg.

Peter Godfrey-Smith, a Sydney Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője megdöbbentőnek nevezte a felfedezést, ugyanis

 Az összegyűjtött tárgyak dobálása igen ritka az állatvilágban, egy tárgy elhajítása a víz alatt pedig meglehetősen nehéz még rövid távolságra is.

A  jelek szerint a dobálózást barlangtakarításra vagy a kagylók elfogyasztása utáni rendrakásra használják, azonban azt is rögzítették, ahogy az élőlények más polipokat találnak el. Godfrey-Smith és munkatársai 21 órányi videót vettek fel a Jervis-öbölben, és 10 különböző állatnál észrevették a furcsa cselekvéssorozatot.

A felvételeken 102 dobás látható, a hímek és nőstények egyaránt dobálóznak. A tudóscsapat elmondta, nem tudni mi okból célozzák egymást a fejlábúak, de a másik állatot ért találatok egyik esetben sem eredményeztek harcot, vagy válasz dobást.  Godfrey-Smith úgy gondolja, az állatok célja ilyenkor az lehet, hogy jelezzék a másik egyed számára, nem kívánatos az ittlétük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik