Tudomány

Belgium méretű terület égett le Szibériában

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP

A kutatók szerint a globális felmelegedés miatt exponenciálisan nő a sarkvidéki, kiemelkedő mértékű tüzek száma, ezzel együtt a szén-dioxid mennyisége is a levegőben. A Science folyóiratban megjelent kutatás szerint az évszázad végére ezek a tüzek még gyakoriabbak lehetnek, ha a hőmérséklet továbbra is a jelenlegi ütemben emelkedik – írja az Interesting Engineering.

Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy kiugróan sok erdőtűz alakult ki a szibériai sarkvidéken. Ez azért is ijesztő, mert az Északi-sarkvidék permafrosztjában rengeteg szén található, amelyből a meleg hatására ki tudnak szabadulni a széntartalmú, üvegházhatású gázok. A tudósokat az érdekelte, hogy a nemrégiben történt erdőtüzek kiugró esetnek számítanak, vagy tendenciát mutatnak. A Spanyol Tudományos Kutatási Tanács kutatói megvizsgálták a legégett szibériai régiókról készült műholdfelvételtekeket 1982 és 2020 között, hogy számszerűsítsék, mennyi szén-dioxid szabadult fel ez idő alatt. A terület az Északi-sarkkör felett terül el, nagyjából 286 millió hektáron, tette hozzá a hvg.

A mérések végül bizonyították, hogy jelentős összefüggés van a tüzek, valamint az emelkedő globális átlaghőmérséklet között.

A tanulmány megállapította, hogy 2019 és 2020 között körülbelül 4,7 millió hektár égett le, így összesen 412,7 millió tonna szén-dioxid kerülhetett a levegőbe. Egyedül 2020-ban 423 tüzet észleltek a szibériai sarkvidéken, amelyek körülbelül 3 millió hektárt érintettek – ez nagyjából egy Belgium méretű területet jelent. A tüzek összesen 256 millió tonna szén-dioxid kibocsátását vontak maguk után, ami vetekszik Spanyolország teljes éves kibocsátásával.

A kutatás tehát rámutatott, a magasabb hőmérséklet miatt nagyobb az olvadás, ami pedig több a növényzethez vezet. Ez azért probléma, mert ezek tovább szárítják a talajt a régióban: nő az aszály veszélye, amelynek következtében a tüzek is sokkal könnyebben terjednek. Kiemelték: amennyiben nem sikerült visszafogni a felmelegedést, a jövőben a villámlással járó viharok is egyre sűrűbbek lehetnek a régióban – amire eddig soha nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik