Tudomány

Kick-box harcokat vívhattak a dinoszauruszok

A tudósok eddig úgy gondolták, hogy Pachycephalosaurus nemhez tartozó dinoszauruszok — vastag, sisakszerű koponyacsontú kétlábú őshüllők — kosok módjára fejeltek össze, ha harcoltak egymással. Ezzel szemben egy új tanulmány azt mutatja, hogy a kengurukhoz hasonlóan kick-box-szerűen küzdöttek — írja a Live Science.

A paleontológusok erre egy korszerű 3D-s képalkotó program segítségével jöttek rá, amivel lemodellezték az állat csontvázát. Feltűnt nekik, hogy az őslény felépítése, mozgása sokban hasonlít a kengurukéhoz. Emiatt úgy gondolják, akár az ausztrál erszényesek, ezek a kétlábú óriásgyíkok is támaszkodó lábnak használhatták farkukat. Az is elképzelhető, hogy a harcmodoruk is a faroktámasz által lehetővé váló ritka, de átütő rúgásokon, valamint gyenge, de sűrűn kiosztott ütéseken alapult.

Az alábbi videóban látható, miként küzdenek a kenguruk:

A pachycephalosaurusok nagyon bizarr lények. Bowling golyóra hasonlít a fejük és hegyes, húsevő fogaik vannak, de növényeket esznek. Minden furcsa velük kapcsolatban.

— nyilatkozta Cary Woodruff, a floridai Philip és Patricia Frost Tudományos Múzeum kurátora.

Woodruf szerint ez mind csak feltevés, hiszen kifejezetten nehéz tanulmányozni a nemhez tartozó fajokat, mivel csontjaik nagyon ritkán maradnak fenn jól vizsgálható állapotban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik