Tudomány

Hajtetvekről szól a legősibb olvasható szöveg

Megfejtették mit jelent az eddig talált legrégebbi olvasható szöveg, amit alfabetikus írással véstek. Az ősi elefántcsontból készült fésűre a következő mondat került: „Írtsa ki ez az agyar a haj és szakáll tetveit” – írja a New Scientist.

Dafna Gazit / Israel Antiquities Authority

Az írás nagyjából 5200 évvel ezelőtt alakult ki Egyiptomban és Mezopotámiában. Ezek a korai írásrendszerek általában nem betűírások voltak, hanem szóírások, szótagírások. Ez azt jelenti, hogy minden szóhoz vagy szótaghoz külön szimbólum tartozott. Ezzel szemben a betűírások, vagyis az alfabetikus írások, a hangokhoz társítanak karakterek, így jönnek létre az ábécék. Az ilyen írásrendszerek nagyjából 3800-4300 évvel ezelőtt alakultak ki.

A leletet 2016-ban találták Izraelben. Yosef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze szerint körülbelül 3700 éves lehet.

A szöveg 17 betűből áll és egy ősi kánaáni nyelven írták.

Christopher Rollston, a George Washington Egyetem munkatársa nagyon értékesnek tartja a tárgyat, hiszen kifejezetten ritkák az ehhez hasonló írott nyelvemlékek. Rollston elképesztő teljesítmények tartja, hogy sikerült megfejteni a szöveg jelentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik