Tudomány

Fotókon az év utolsó holdfogyatkozása

Ryoichiro Kida / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP
Ryoichiro Kida / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

November 8-án, magyar idő szerint reggel 9 óra 2 perckor kezdődött az év utolsó holdfogyatkozása – írja a Space.com. Teljes fogyatkozást 2025 márciusáig nem lehet majd megfigyelni a Földről, igaz, a mostani jelenséget mi nem követhettük nyomon.

A teljességet Észak-Amerika, a Csendes-óceán, Ausztrália és Ázsia egyes területeiről lehetett látni.

A folyamat hátterében az áll, hogy a Hold a Föld árnyékába kerül. A teljes fogyatkozás során a holdkorong nem sötétedik el teljesen, ehelyett a légkörben zajló fényszóródás miatt narancsvörösessé válik.

Az eseményt többek között Oroszország keleti, illetve Észak-Amerika nyugati területeiről észlelhették. A lenti kép az amerikai Ohióban született, és jól látható rajta a teljesség narancsos árnyalata.

Jason Whitman / NurPhoto / AFP

Egyes térségekben nem teljes, hanem részleges vagy penumbrális fogyatkozást figyelhettek meg. Az alábbi, a részleges holdfogyatkozást ábrázoló kép Dél-Koreában készült.

Seung-il Ryu / NurPhoto / AFP

Ahonnan látható volt a teljes holdfogyatkozás, ott az egész holdkorong magyar idő szerint 11 óra 17 perckor lépett be bolygónk árnyékába. A teljesség 85 percen át tartott, a fogyatkozás pedig egyes helyeken csak 14 óra 50 perckor ért véget.

A holdfogyatkozás különlegessége, hogy a napfogyatkozással szemben védőfelszerelés nélkül is megcsodálható. A jelenség régóta foglalkoztatja az embereket, a távoli múltban sokszor gondolták úgy, hogy a holdfogyatkozás rossz előjel.

(Kiemelt képünkön a teljes holdfogyatkozás látható a Tokyo Skytree adótorony felett.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik