Tudomány

Vége a fagymentes napoknak

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Pénteken egy mediterrán ciklon érte el térségünket, hazánk nagy részét eső áztatta, főleg a nyugati és a középső részeken esett jelentősebb mennyiség. A ciklon vasárnap továbbállt, hétfőn pedig már egy gyenge hidegfront vonul át felettünk.

A hét nagy részében azonban egy anticiklon alakítja időjárásunkat, ami esetünkben szürke, párás napokat jelent, helyenként akár egész nap megmarad a köd

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Egész napos köd

A hétfői hidegfront nyomában kisebb esők érik főként a dunántúli és a keleti területeket. Délután a nyugati tájakon felszakadozik a felhőzet, és kisüt a nap, de ez az állapot nem lesz tartós. Keddtől egyre inkább egy anticiklon hatása válik meghatározóvá, ez okoz majd az ország nagy részén ködös reggeleket, és lesznek olyan területek, ahol a köd egész nap megmarad.

Utóbbit nem lehet pontosan behatárolni, nézzük inkább az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzését. Eszerint keddre öt megye (Vas, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron) kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben: tartós, 6 órát meghaladó sűrű köd várható, a látástávolság pár száz méter – a köd időtartama a kialakulásától a feloszlásáig, megszűnéséig értendő, tehát legalább hat órán keresztül lesz köd.

Hűvösebb idő gyenge fagyokkal

Csütörtökön újabb, ismét nem túl markáns hidegfront érkezik, főleg délnyugaton és északkeleten okoz jelentősebbnek nevezhető esőt. Ez a front is hamar átvonul felettünk, ám a hőmérséklet ezt követően megváltozik. A hét első felében a hajnali 2-8 fokot délután a ködös területeken 9-12, a több-kevesebb napsütéssel érintett tájakon 13-17 fok követi. A front nyomában jó esély látszik arra, hogy keletről hidegebb levegő áramlik hazánk fölé, és a hétvégén, valamint a jövő hét első napjaiban

nagy területeken megjelennek az enyhe reggeli fagyok, és a napi maximumok is 8-13 fok közé csökkennek.

A hűvösebb idő egyben szárazabb is lesz, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint az anticiklon nyomán tartósan visszaáll a ködös, szürke idő – a következő, jelentősebb változást hozó front november 20. környékén várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik