Tudomány

Farkassal együtt temethették el az ősi gyermeket

Kőkorszaki temetkezési helyet találtak a Finnország keleti részén található Majoonsuóban. A sírban egy gyermek maradványaira leltek, aki feltehetőleg 3 és 10 éves kora között hunyt el  — írja a Live Science.

Az emberi maradványok mellett madártollakat, állati szőrt és egyéb tárgyakra is bukkantak. Két feltárt nyílhegy alapján nagyjából 8000 évesnek becsülik a leleteket.

Vizsgálatok során megállapították, hogy az állati szőr egy kutyaféléhez tartozott. A kutatók úgy gondolják, a gyermek lábához egy farkast vagy kutyát fektettek a temetés előtt. Azt sem zárták ki, hogy a szőr egy, a gyermek által viselt állatbőrből készült lábbeliből maradt ott.

Tom Björklund

Kristiina Mannermaa, a Helsinki Egyetem munkatársa elmondta, korábban is találtak már olyan kutyákat, amelyek elhunytakkal együtt lettek elföldelve. Erre példa a svédországi Skateholm, ahol egy közel 7000 éves sírt fedeztek fel.

A szakértők szerint a rendkívül értékes leletekről van szó, amelyek alapján sokat megtudhatunk a kőkorszaki emberek temetkezési szokásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik