Tudomány koronavírus

411 napon át volt covidos egy angliai férfi

411 napon át tartó Covid-19 után sikerült meggyógyítani egy, az Egyesült Királyságban élő férfit – írja a CBS. A pácienst ugyanazzal a gyógyszerkeverékkel kezelték, mint Donald Trumpot.

A férfié a világ egyik leghosszabb esete, a rekord 505 napos.

Az 59 éves beteg jelenleg stabil állapotban van.

Morsa Images / Getty Images

A páciens immunrendszere egy korábbi veseátültetés miatt gyengült le. A koronavírust 2020 decemberében mutatták ki nála, és bár tünetei megszűntek, 2022 januárjáig időszakosan pozitív maradt. Ekkor három adag vakcinát kapott.

A férfit az eredeti, vuhani törzs fertőzte meg, amely rendkívül gyakori volt az Egyesült Királyságban 2020 végén. A londoni St. Thomas’ Hospital orvosai a Regeneron vállalat által készített neutralizáló monoklonális antitestekkel kezelték, amelyekről tudott, hogy legyőzhetik a vírus korai típusait. Az ilyen gyógyszerek az újabb variánsokkal szemben többnyire hatástalanok.

„A vírus egyes új változatai rezisztensek az Egyesült Királyságban és Európában elérhető összes antitestkezeléssel szemben. Bizonyos legyengült immunrendszerű személyeket továbbra is súlyos megbetegedés és tartós fertőzés fenyeget” – mondta Dr. Luke Blagdon Snell, a férfit kezelő csapat tagja. Mint hozzátette, továbbra is azon dolgoznak, hogy megtalálják a védekezés és kezelés legjobb módját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik