Tudomány

Tutanhamon ellopott kincsére bukkantak

Tutanhamon egy egy évszaddal ezelőtt eltűnt ékszerének nyomára bukkant egy kutató − írja a Live Science. Pontosan száz éve, 1922. november 4-én fedezték fel a fáraó rengeteg értéket rejtő sírját. A feltárást vezető amatőr régész, Howard Carter feltehetőleg ellopott néhányat az uralkodó tárgyai közül. Marc Gabolde, a Montpellier-i Egyetem egyiptológusa vizsgálódni kezdett az eltulajdonított kincsek után, és sikeresen beazonosított néhány ékszert, valamint lehetséges hollétüket.

Romilly Lockyer / Getty Images

Gabolde a keresés során az 1920-as években, Tutanhamon sírjában található tárgyakról készült fotókat vizsgált meg, illetve hasonlított össze múzeumok és aukciós oldalakon található tárgyakkal. A professzornak sikerült virtuálisan lemodelleznie egy nyakéket, amely egykor a fáraó mellkasát díszítette. Megállapította azt is, hogy az ékszer jelenleg több darabban van, néhány töredékről pedig nem tudni, hol lehet. A szakértő szerint a műtárgy egy része a Missouri állambeli Nelson-Atkins Művészeti Múzeumban található, míg más elemei egy nyakláncra lettek felfűzve, amelyet névtelen tulajdonosok próbáltak meg eladni aukciókon, sikertelenül.

Ezen kívül Gabolde felfedezett egy fejdíszből való ékszert a Saint Louis Művészeti Múzeumban és egy másik nyakdíszt a Metropolitan Művészeti Múzeumban. Valószínűleg mindegyiket Carter lopta el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik