Tudomány

Vonzóbbnak látjuk a férfiakat, ha ki vannak sminkelve

A smink észlelésre gyakorolt hatását rengeteg szakértő vizsgálta az évek során. Egyes, előtte-utána képeket használó kutatások például felfedték, hogy a sminkelt női arcokat a férfiak és a nők egyaránt vonzóbbnak találják, a jelenséget pedig eltérő stílusok, illetve nép- és korcsoportok esetében dokumentálták. A hatásnak ráadásul a való életben is lehet következménye, egy esküdtszék döntését például befolyásolhatja, ha a vádlott sminket használ.

A smink és a vonzerő kapcsolata tehát jól ismert a nők esetében, a férfiaknál azonban eddig nem elemezték az összefüggést. Mindez meglepő, hiszen a férfiaknak szánt termékek egyre fejlődnek, piacuk folyamatosan bővül, de a férfiak hagyományosan nők által használt kozmetikumokat, például korrektorokat, púdereket, bronzosítókat és szemöldökzseléket is egyre gyakrabban vásárolnak.

Egy új tanulmányban Carlota Batres és Hannah Robinson, a Franklin and Marshall College munkatársai azt vizsgálják, hogy a jól ismert pozitív hatás a férfiak esetében is létezik-e – írja a Phys.org. A kérdés megválaszolásához 20 férfi arcát örökítették meg sminkelés előtt, majd után. A kísérletben egy profi segített, aki úgy vitte fel a kozmetikumokat, hogy azok jelenléte ne legyen egyértelmű.

Samantha Pierre / 500px / Getty Images

A vizsgálatban mintegy 200 alanynak kellett elbírálnia a fotókat a vonzerő alapján.

Az eredmények alapján a férfiak a nőktől és a férfiaktól is jobb értékelést kaptak, amikor finom sminket viseltek.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a bőr egyenletessége befolyásolja a férfiak esetében a vonzerő érzékelését. Az is kiderült már, hogy az arc esetében a kontraszt férfiasabb hatást kelt, és a csontstruktúra, például az arc szélességének, illetve magasságának aránya is hat a vonzerőre. A sminkelés révén ezek a faktorok mind befolyásolhatóak.

Sok férfi híresség, így Justin Bieber, Channing Tatum, Alex Rodriguez, Jon Hamm és Zac Efron már most is használ finom sminket. A friss eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy miért válik egyre népszerűbbé a szokás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik