Tudomány

Megállíthatatlan a világörökség részét képező gleccserek olvadása

Sergio Pitamitz / Robert Harding RF / AFP
Sergio Pitamitz / Robert Harding RF / AFP

2050-re elolvadhat a világörökségi területeken található gleccserek mintegy egyharmada, derül ki egy friss kutatásból. A nagyszabású globális tanulmány szerint ezt már akkor sem lehetne megakadályozni, ha az emberiség hirtelen nullára csökkentené a kibocsátását. A tudósok szerint a globális felmelegedésnek 1,5 Celsius-fokra való korlátozása az egyetlen módja annak, hogy megmentsük a létfontosságú struktúrák fennmaradó kétharmadát – írja az Euronews.

A gleccserek fontosságát júl mutatja, hogy az emberiség 50 százaléka közvetlenül vagy közvetve függ ezektől a jégóriásoktól. Az UNESCO több mint 1000 világörökségi helyszínei közül 50-en összesen 18 600 gleccsert tart szemmel. Ezek a Föld teljes gleccserekkel borított területeinek közel 10 százalékát teszik ki. A listán megtalálható a legmagasabb, és a leghosszabban elterülő gleccser is, és Afrika utolsó jégóriásai is. Bár az UNESCO világörökségi helyszínei között vannak ezek a területek, a klímaváltozás ellen ez sem jelent védelmet.

Ezek a lassan mozgó jégtömbök évente 58 milliárd tonna jeget veszítenek, ami megegyezik Franciaország és Spanyolország által együttesen felhasznált éves vízmennyiséggel. 

A rendelkezésre álló adatok szerint 2050-re az összes afrikai világörökségi helyszínen lévő gleccser eltűnhet, beleértve a Kilimandzsáró Nemzeti Park és a Kenya-hegy gleccsereit is. Nagyjából ekkorra várható az Egyesült Államokban található Yellowstone és a Yosemite Nemzeti Parkokban található jégtömeg elolvadása is. A kínai Yunnan védett területein található, három párhuzamos folyónál található gleccser a leggyorsabban olvadó jégár a listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik