Tudomány

Hatalmas aszteroidát fedeztek fel

Egy hatalmas, nagyjából 2 kilométer átmérőjű aszteroidát fedeztek fel, amely keresztezni fogja a Föld keringési pályáját – írja a The Guradian. Az égitestet a chilei Víctor M. Blanco Távcsővel találták meg, és a 2022 AP7 nevet kapta. Scott S. Sheppard, a Washingtoni Carnegie Tudományos Intézet csillagásza szerint ez a legnagyobb potenciálisan veszélyes kisbolygó, amelyet az elmúlt 8 évben felfedeztek.

Ha az aszteroida becsapódna, az olyan tömegkihalási eseményt okozna, amilyen évmilliók óta nem fordult elő a Földön

– mondta Sheppard.

Azt is hozzátette, hogy mivel bolgyónk a Nap másik oldalán lesz, amikor a 2022 AP7 keresztezi a pályájat jelenleg nincs rá esély, hogy eltalálja a Földet. Kiemelte viszont, hogy ezzel nem hárul el végleg a veszély, hiszen az égitest vissza fog térni a jövőben, és közelebb kerül majd bolygónkhoz, mint most. „Ez több száz év múlva fog megtörténni, mi viszont nem tudjuk elég pontosan meghatározni a 2022 AP7 pályáját, ahhoz hogy tudjuk mennyire lesz veszélyes évszázadok múlva” – nyilatkozta.

ANDRZEJ WOJCICKI / Getty Images

Jay Tate, a Nemzeti Földközeli Objektum Információs Központ vezetője azt mondta, nem izgul különösen a 2022 AP7 miatt. „Jelenleg a becsapódás esélye meglehetősen alacsony. Nem elhanyagolható, de meglehetősen alacsony.” Idén szeptemberben lezajlott a NASA DART küldetése, melynek célja egy aszteroida mozgásának megváltoztatása volt. Tate szerint több hasonló akcióval a jövőben a 2022 AP7 eltéríthető lesz, és mivel nagyon soká fog visszatérni rengeteg időnk van felkészülni erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik