Tudomány

Thor kalapácsára bukkantak Svédországban

Piero Intraligi / EyeEm / Getty Images
Piero Intraligi / EyeEm / Getty Images

Nagyjából ezeréves, Thor kalapácsát ábrázoló talizmánt találtak Svédországban – írja a Live Science. A felfedezés bizonyítja, hogy a viharok északi istene nemcsak napjaikban, a Marvel hőseként, hanem a vikingek korában is igen népszerű volt.

Carolyne Larrington, az Oxfordi Egyetem középkori európai irodalomprofesszora szerint ez annak tudható be, hogy a hagyomány alapján az istenek közül őt érdekelte leginkább az emberek sorsa. A mitológiában Thor feladata a kelet védelme volt, és pörölyével, a Mjölnirrel távol tartotta az óriásokat (jötnarokat) az emberek földjétől.

Per Wranning, a Halland Megyei Örökségvédelmi Múzeum munkatársa és az ásatásokat vezető régész elárulta, hogy az amulettre nyáron bukkantak a mindössze 260 lakosú Ysbyben.

Azt is elmondta, hogy a Mjölnirt ábrázoló tárgy valószínűleg időszámításunk után 900-1000 között, vagyis a viking kor végén készült ólomból.

A kabala egyik oldalán domború minták vannak, külseje pedig feltehetőleg aranyozott vagy ezüsttel bevont volt. A lelet 3D-s modellje itt látható:

 

Larrington szerint a térségben hasonló talizmánokat hordhattak a kereszténység térhódításának idején, ezzel jelezve elköteleződésüket a régi istenek felé. Az akkori hiedelmek szerint az amulett ezen felül védelmező erőt is biztosított, főleg a kedvezőtlen időjárással szemben. Ezért, ha valaki egy hosszú hajóútra indult, nagy eséllyel volt nála hasonló.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik