Tudomány

Kozmikus karambolt fotózott a James Webb űrtávcső

ESA/Webb, NASA & CSA, L. Armus & A. Evans
ESA/Webb, NASA & CSA, L. Armus & A. Evans

Amikor két galaxis ütközik, az extrém gravitáció hatására felkavarodik a gáz, ami elősegíti a csillagformálódást, a folyamat következtében pedig úgynevezett csillagontó-galaxisok jönnek létre. A James Webb űrtávcső (JWST) a közelmúltban az ilyen rendszerek egyik leglátványosabb példáját, az IC 1623-at figyelte meg – írja az IFLScience.

A galaxis mintegy 270 millió kilométerre fekszik a Cet csillagképben.

A Hubble űrteleszkóp korábban megörökítette már az összeolvadó a rendszereket, de a JWST-nek sikerült példátlan részletességű fotót készítenie.

A James Webb az eddigi legérzékenyebb űrtávcsövünk, amely nagyban hozzájárulhat az univerzum alaposabb megismeréséhez.

Az új képen a lentebb lévő objektum az  IC 1623B. A galaxist látható fényben többnyire kitakarja a por, a JWST viszont infravörös tartományban dolgozik. A lenti, a bal oldalon szereplő Hubble-felvételen, amely látható és ultraibolya hullámhosszokon született, az IC 1623A igen fényes, ami a csillagképződés nyoma.

ESA/Webb, NASA & CSA, L. Armus & A. Evans

A két galaxismag 25 ezer fényévre van egymástól, a páros húszszor gyorsabban állítja elő a csillagokat, mint a Tejútrendszer. Az IC 1623 a legextrémebb galaktikus összeütközés a lokális univerzumban. A friss fotót elemző tanulmányban a kutatók 40 csillagformáló régiót írnak le, ezek negyedét látható tartományban korábban nem detektálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik