Tudomány

Kihalás fenyegeti az Antarktisz ikonikus faját

A klímaváltozás hatásai miatt veszélyeztetetté vált a bolygó egyik legikonikusabb faja, az antarktiszi természetfilmekben gyakran feltűnő császárpingvin – írja a Live Science. Ez a világ legnagyobb pingvinfaja, amely fontos szerepet tölt be a sarkvidék ökoszisztémájában.

Egy tavalyi tanulmány felfedte, hogy amennyiben a tengeri jég a jelenlegi ütemben olvad, a madarak antarktiszi kolóniáinak 70 százaléka eltűnhet 2050-re. A legrosszabb forgatókönyv szerint a populációk 98 százaléka kihalhat a század végére.

Az adatok tükrében az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (USFWS) azt javasolta, hogy a császárpingvinre is vonatkozzon a veszélyeztetett fajokról szóló törvény.

A szervezet a héten hivatalosan is bejelentette, hogy az állat az amerikai jogszabály értelmében fenyegetettnek számít.

Martha Williams, a USFWS igazgatója szerint az éghajlati átalakulás világszerte súlyos hatást gyakorol a fajokra, a probléma kezelése pedig a kormány prioritása. Mint hozzátette, a császárpingvin felkerülése a veszélyeztetettségi listára vészharangként, illetve cselekvésre való felszólításként szolgál.

Paul Souders / Getty Images

Jelenleg mintegy 60 szaporodó kolónia él az Antarktisz partvonalánál, ezek összesen 270-280 ezer szaporodó párból állnak. Az állomány egyelőre stabilnak tűnik, a tengeri jég eltűnése miatt viszont feltételezhetően csökkenni fog az egyedszám. Amennyiben sikerülne mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátásunkat, a faj vesztesége is csökkenhet.

Az amerikai védelem remélhetőleg a gyakorlatban is hozzájárul majd a pingvinek megóvásához. A döntés elősegítheti a hatékonyabb nemzetközi összefogást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik