Tudomány

Lenyűgöző részletességű képet készített a Hubble

Ha űrfotókról van szó, az utóbbi időkben a James Webb űrtávcső (JWST) szerepel a legtöbbet a hírekben, de más űreszközök is képesek lélegzetelállító képeket készíteni. Ezek közé tartozik a JWST elődje, a Hubble, amelynek nemrég közzétett felvételén a Terzan 1 gömbhalmaz szerepel – írja a Space.com.

A fotót október 10-én mutatta be a NASA és az Európai űrügynökség.

A képen látható csillagcsoportulás a Földtől mintegy 22 ezer fényévre fekszik.

A Hubble nem először figyelte meg ezt a gömbalmazt, már 2015-ben is megörökítette, a mostani képe viszont sokkal részletgazdagabb lett.

NASA & ESA, Acknowledgement: Judy Schmidt (Geckzilla)

A gömbhalmazok olyan, többnyire gömb formájú csoportosulások, amelyekben több százezer csillag található. Az égitestek rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz, egy-egy objektum között a távolság átlagosan mindössze egy fényév.

Gyakran a gömbhalmazok adnak otthont a Tejútrendszer legősibb csillagainak. A Hubble képén ezek a régi égitestek vöröses színűek, míg a kék, előtérben lévő csillagok fiatalabbak, és nem is tartoznak a csoporthoz.

A Terzan 1 sok más gömbhalmazhoz hasonlóan jelentős röntgenkibocsátó. A sugárzás olyan kettős rendszerekből származhat, melyeket egy-egy neutroncsillag, illetve egy-egy normál csillag alkot. Előbbi égitest egy olyan nagy sűrűségű objektum, amely a Nap-szerű csillagok pusztulása után marad hátra. Az objektum képes anyagot elszívni a mellette lévő csillagtól, ami röntgenkitöréssel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik