Tudomány

80 éve szennyezi a tengert egy világháborús hajóroncs

Egy új tanulmányban a szakértők azt mutatják be, hogy milyen negatív hatást gyakorolhat egy hajóroncsa a környezetére – írja a IFLScience. A kutatók egy olyan második világháborús német roncsot vizsgáltak, amely 80 éve szennyezi a tengert.

A V-1302 John Mahn az Északi-tenger belgiumi részén süllyedt el. Eredetileg halászhajó volt, a világháború idején viszont járőrhajóként használták, majd 1942-ben, egy brit légi támadás során süllyedt el.

Bár a maradványok időnként mesterséges zátonyokként támogatják a tengeri élővilágot, sok esetben igen veszélyesek. A becslések alapján a hajóroncsok világszerte együtt 2,5-20,4 millió tonna kőolajterméket tartalmaznak.

A kutatók a közelmúltban a V-1302 John Mahn maradványaiból, valamint a környező tengerfenékből vettek mintát.

Az elemzés felfedte, hogy a roncsból számos veszélyes anyag, köztük nehézfémek, policiklusos aromás szénhidrogének, arzén és robbanásveszélyes vegyületek szivárognak.

Josefien van Landuyt, a Genti Egyetem PhD-hallgatója szerint arra voltak kíváncsiak, hogy a Belgium környéki tenger régi hajómaradványai hatnak-e a helyi mikrobákra.

EXTREME-PHOTOGRAPHER / Getty Images Illusztráció.

Az eredmények rávilágítottak, hogy a roncs nemcsak a közvetlen környezetét szennyezi, hanem a tengerfenék mikroorganizmusait is befolyásolja. Bizonyos, a policiklusos aromás szénhidrogéneket kedvelő baktériumok például szokatlanul nagy arányban voltak jelen. A mikrobák egy másik, ként fogyasztó csoportja a hajóroncs testén élt, hozzájárulva a rozsdásodáshoz.

Van Landuyt szerint a közönség gyakran érdeklődik a roncsok iránt történeti jelentőségük miatt, potenciális környezeti hatásaikkal viszont sokszor nem foglalkoznak. Manapság az új hajóroncsokat egyébként épp a környezetszennyezést figyelembe véve emelik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik