Tudomány

Durva influenzaszezonra számítanak a szakértők

Az elmúlt években a korlátozások, illetve a kötelező maszkviselés hatására az influenzajárvány enyhébb volt, idén viszont intenzívebb visszatérés várható. A gyermekek és serdülők beoltása a leghatékonyabb módja a megbetegedések megelőzésének. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, valamint a várandós nők és a 65 éven felüliek.

Az influenzaszezon itthon általában október végén, november elejére kezdődik, de már most érezhetően többen jelentkeznek a háziorvosoknál vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel – olvasható a Házi Gyermekorvosok Egyesületének közleményében. Az őszi időszakban a vírus- és bakteriális fertőzések száma eleve megnő.

Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, mivel az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban, így az influenzavírus terjesztésében is kiemelt szerepet játszanak.

A kutatások alapján a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, akár tíz napon túl is fertőzhetnek, a kisgyermekek pedig több nappal a tünetek megjelenése előtt is terjeszthetik a kórokozót. A gyermekek megfertőződése azt is jelenti, hogy nem csak saját korcsoportjukban, hanem a családokban, közösségekben is egyre inkább terjedhet a vírus.

Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger vagy hányás. A betegség lappangási ideje általában egy-hét nap.

Komoly problémát okozhatnak a szövődmények

Az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek, közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak, és a cukorbetegek; valamint a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a fertőzés felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelés mintegy 80 százalékáért.

A betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás. Mivel a vírus megjelenése október végén, november elején várható, a védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban, október közepén érdemes beadatni.

Tom Merton / Getty Images

Magyarországon még mindig sokan nem veszik komolyan az influenza elleni védekezés fontosságát: egy tavalyi vizsgálat rámutatott, hogy a magyarok kevesebben olttatják be gyermekeiket, mint saját magukat. Összesen csak a szülők 27 százaléka szokta legalább néha kérni a vakcinát gyermekének. Sokan tartanak a lehetséges mellékhatásoktól, de például az injekciós tűtől való félelem is visszatartó erő, a szülők 7 százaléka ezért nem olttatja gyermekét.

A mellékhatások tekintetében azt tudom mondani, hogy az itthon forgalomba kerülő vakcinák hatékonyak és biztonságosak, itthon nem fordult elő a készítményekhez köthető súlyos biztonságossági esemény.

A gyerekek számára pedig tavaly óta Magyarországon is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, aminek beadása semmilyen kellemetlenséggel nem jár” – mondta Dr. Havasi Katalin.

A szakértő szerint a gyermekek oltásának elsődleges célja önmaguk védelme a fertőzéssel és annak szövődményeivel szemben, azonban az ő immunizálásuk magas százalékban oltott populáció esetén más korcsoportokban és magas kockázatú csoportokban is közvetett védelmet nyújt. A vakcinációval csökkenthetőek a megbetegedéses esetek, a kórházi kezelések és a halálozások száma az egész társadalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik