Tudomány

Több száz csontvázra bukkantak egy walesi áruház alatt

Egy középkori apátság, valamint a hozzá tartozó temető maradványait találták meg a délnyugat-walesi Haverfordwest városának Ocky White nevű áruháza alatt – írja a BBC. A komplexumot 2013-ban zárták be, helyén egy élelmiszer-áruházat és szórakozóhelyet akarnak felépíteni. A helyszínen 2022 februárjában kezdődött meg a feltárás, az ásatás 2023 januárjában fejeződhet be.

A vizsgálat során több mint 240 csontváz, köztük nagyjából száz gyermek maradványai kerültek elő.

A kutatók egy középkori kolostor maradványait is felfedezték. A rendkívül összetett, hálótermeket, írószobákat, istállót és kórházat is magába foglaló komplexum egy 1256-ban alapított Domonkos-rendi apátság lehetett.

Andrew Shobbrook, a Dyfed Archaeological Trust szakértője és a feltárás vezetője szerint megtiszteltetés lehetett ide temetkezni. Mint hozzátette, a gazdagoktól az egyszerű városlakókig sokan nyugodtak itt. A kolostor temetőjét a 18. századig használhatták.

David Williams / Getty Images Haverfordwest városa.

Az elhunytak közel fele gyermek, ami jól tükrözi a korabeli magas halálozási arányukat. A kutatók az újratemetés előtt alaposan meg akarják vizsgálni a csontokat. Több koponyán olyan sérüléseket észleltek, amelyek harcból, talán nyíltól vagy muskétalövedéktől származhatnak.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az érintettek az Owain Glyndŵr által vezetett 1405-ös ostromban haltak meg. Owain Glyndŵr volt az utolsó walesi, aki hercegi címet viselt. Támadásában franciák is részt vettek, céljuk a walesi angol uralom megtörése volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik