Tudomány

Embereket áldoztak fel a borzalom barlangjában

Bő 15 évvel ezelőtt egy különleges régészeti helyszínt fedeztek fel Belize középső részén. A kutatók úgy gondolják, hogy a helyszínen Chaak viharisten számára mutattak be emberáldozatokat, az üreg a klasszikus maja kor idején (időszámítás szerint 250-925) volt használatban. A lelőhelyet a helyiek nevezték el Cueva del Terror de Medianochének (az Éjféli borzalom barlangjának), miután 2006-ban ki kellett menteniük innen egy fosztogatót. A későbbi ásatás során legalább 118 személy mintegy 10 ezer csontját találták meg a lelőhelyen.

A kutatók ezúttal a helyi áldozatok fogait, egészen pontosan az azokon lerakódott fogkövet vizsgálták meg – írja a Live Science. Az eredményekről beszámoló tanulmány alapján az elhunytak közül legalább kettőnél kék rostok tapadtak a fogra.

Amy Chan még a Los Angeles-i Kaliforniai Állami Egyetem hallgatójaként kezdte el elemezni a Cueva del Terror de Medianochében feltárt fogakat. A fogkő régészeti szempontból azért érdekes, mert képes elraktározni az elhunyt által korábban elfogyasztott ételek mikroszkopikus maradványait. Chan hat fogat küldött el laboratóriumi analízisre, a vizsgálatokból pedig kiderült, hogy a maradványokon pamutszálak vannak, amelyekből többet kékre festettek.

Merten Snijders / Getty Images

A kék fontos szín volt a maja szertartásokban, korábban más közép-amerikai lelőhelyeken is előkerültek majakék pigmentek. Sőt, kék rostokat olyan agave alapú alkoholos italokban is kimutattak, melyeknek maradványait a mexikói Tenocstitlannál tárták fel.

Chanék azt feltételezik, hogy a belize-i áldozatok szájába pamutot tettek megölésük előtt.

Amennyiben az érintetteket hosszabb ideig tartották betömött szájjal, az anyag darabjai a fogkőben is lerakódhattak.

Az elmélet alátámasztásához további elemzésekre lesz szükség. Chan és kollégái azt tervezik, hogy folytatják a kutatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik