Tudomány

Elmerült maja településre bukkantak

Egy ősi maja település maradványaira bukkantak Belize partjainál – írja az IFLScience. A felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy az egykori civilizáció miként állította elő a sót.

A Ta’ab Nuk Na nevű helyszínen 600 és 800 között élhettek emberek. A térségben több elmerült maja lelőhely is található, de Ta’ab Nuk Na a legnagyobb. A Louisianai Állami Egyetem és a Tyleri Texasi Egyetem csapata a közelmúltban mérte fel a környék tengerfenekét, eredményeikről az Antiquity folyóiratban számoltak be.

A víz súlyosan károsíthatja a fát, a lelőhely viszont anaerob mangrove tőzegben fekszik.

A rendkívül alacsony oxigénszint és a mikrobák hiánya miatt meglehetősen jó állapotban konzerválódtak az egykori építmények elemei.

A szakértők olyan konyhaszerű struktúrákat találtak, amelyekben sólepárlással foglalkoztak. A feltárásból kiderült, hogy Ta’ab Nuk Nához lakóházak is tartoztak, egyes helyszíneken pedig sózott halat tartósíthattak.

Enrique Aguirre Aves / Getty Images Illusztráció.

A felfedezések sokat elárulnak arról, hogy a maják miként elégítették ki a só iránti óriási igényüket. Az anyag nemcsak az ízesítést és a tartósítást segítette, a klasszikus maja korban, amikor Ta’ab Nuk Na működött, fizetőeszközként is funkcionált. Úgy tűnik, a sót kis, vidéki háztartásokban állították elő, majd innen került be a regionális piacokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik