Tudomány

Régóta keresett madárfajt evett meg Charles Darwin

Különös, Charles Darwinnal kapcsolatos történetet elevenített fel az IFLScience. A legendás kutató egy alkalommal meglepő helyen, a tányérján fedezett fel egy olyan madarat, amelyet éveken át keresett.

Darwin, akit gyakran emlegetnek az evolúció atyjaként, többek között a Galápagos-szigeteken élő pintyek dokumentálása miatt ismert. Az ember könnyedén el tudja képzelni, ahogy a szakértő áhitattal figyeli a természetet, és készíti jegyzeteit, mai szemmel nézve ugyanakkor a természettudós egészen hajmeresztő dolgokat is tett terepmunkái során. „Lovagolt” például óriásteknős hátán, és többször is fogyasztott ritka fajokat. Darwin a Cambridge-i Egyetem Falánk Klubjának tagja volt, a csoport olyan összejöveteleket tartott, melyeken ember által korábban nem kóstolt állatokat ettek.

Egy alkalommal még kutatómunkája egyik hiányzó darabjából is fogyasztott.

A természettudós első galápagosi útján San Cristóbal szigetén rendszeresen ült óriásteknősökre, igaz, feljegyzései alapján a lovagolás nem volt egyszerű. Sőt a kutató még evett is a hüllőkből, volt idő, amikor a terepen teljes egészében teknőshúson éltek. A tudós azt írta, a fiatal példányokból kifejezetten jó leves főzhető.

dan_wrench / Getty Images

1831 januárjában az argentínai Puerto Deseadónál várakozva a hajó legénységének egyik tagja egy struccszerű madarat, egy nandut lőtt ki, hogy vacsorát főzhessenek belőle. A példány a ma Darwin-nandunak nevezett faj egyik képviselője volt, az állat azért foglalkoztatta a kutatót, mert a helyiek elmondása alapjám eltért az ismert, nagyobb termetű nandufajtól. A titokzatos madár hosszú diőn át elkerülte Darwint.

A szakértő az asztalnál ülve először azt hitte, hogy egy fiatal nagy nandut fogyaszt. Amikor eljött a felismerés, felpattant az asztaltól, majd kétségbeesetten próbálta megmenteni az állat maradványait. Végül sikerült hozzájutnia a példány fejéhez, lábaihoz, szárnyához és több nagy tollához, ezek vizsgálatával pedig igazolta, hogy két nandufaj is él Dél-Amerikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik