Tudomány

Élethűen rekonstruálták három középkori ember arcát

Stevica Mrdja / EyeEm / Getty Images
Stevica Mrdja / EyeEm / Getty Images

Három középkori személy, egy fiatal nő, egy szájpadhasadékos pap és egy püspök arcát rekonstruálták – írja az IFLScience.

A 3D-s modellekhez animációk is készültek, hogy még inkább élethűek legyenek.

Az elhunytak maradványait a délnyugat-skóciai Whithornnál találták meg. A helyi középkori székesegyháznál és kolostornál legalább 28, a 11-14. századra datálható sírt tártak fel, a környéken emellett 52 ezer különféle tárgy is előkerült. A Skóciai Nemzeti Múzeumok szervezete, a Whithorn Alapítvány és Bradfordi Egyetem csapata a helyi leletek alapján próbálja megismerni a korabeliek mindennapjait.

Az arcokat Dr. Christopher Rynn antropológus és törvényszéki művész rekonstruálta, a szakértő kifejezetten az arc és a koponya csontjaira specializálódott. A modelleket 3D-s képalkotás és törvényszéki módszerek segítségével hozta létre. „Ez magában foglalja az arc lágyszöveti mélységének használatát, az egyes koponyákhoz egyedileg kialakított izomzatot, valamint az egyes arcvonásokra, például a szemekre, az orra, a szájra és a fülekre vonatkozó, a koponya morfológiáján alapuló becslésének tudományos módszereit” – mondta a kutató.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr Christopher Rynn (@chris_rynn) által megosztott bejegyzés

A fiatal nő mellett egy szájpadhasadékos, feltételezhetően a papsághoz tartozó férfi modellje is elkészült. Az elhunytat a püspök mellett temették el, de nem viselt előkelő ruházatot. Az izotópelemzések azt is felfedték, hogy a főpappal ellentétben nem fogyasztott halban gazdag diétát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr Christopher Rynn (@chris_rynn) által megosztott bejegyzés

A harmadik arc Whithorni Walter helyi püspöké, aki 1235-ben halt meg. A férfit egy aranygyűrűvel és egy fa pásztorbottal együtt temették el, érzékeltetve státuszát. Csontjai vizsgálata alapján a püspök nem Whithornból származott, csak később költözött ide.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr Christopher Rynn (@chris_rynn) által megosztott bejegyzés

Julia Muir Watt, a Whithorni Alapítvány munkatársa szerint nem könnyű elképzelni, hogy milyen is volt a középkori élet, az arcrekonstrukciók segítségével azonban kapcsolódni lehet ezekhez a régi emberekhez. A modelleket szeptember 30-án mutatták be a wigtowni könyvfesztiválon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik