Tudomány

A héten mutatják be az új Nobel-díjasokat, Karikó Katalin is esélyes

Október 3. és 10. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat – írja az MTI. Elsőként, hétfőn az orvosi és élettani kategóriában hirdetnek nyertest, kedden aztán a fizikai, szerdán pedig a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit mutatja be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

2021-hez hasonlóan idén is az esélyesek közé sorolják Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét.

A hagyományoknak megfelelően csütörtökön ismertetik az irodalmi kategória eredményét, ezt a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. A lehetséges díjazottak listáján olyan irodalmi óriások szerepelnek, mint az indiai születésű Salman Rushdie vagy a japán Murakami Haruki, a kenyai Ngugi Wa Thiong’o és a francia Annie Ernaux, de Nádas Pétert és Krasznahorkai Lászlót is évek óta a várományosok között emlegetik. Október 7-én Oslóban hozzák nyilvánosságra a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 10-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

Angela Weiss / POOL / AFP

A díjakat, amelyek mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) jár, a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója úgy gondolja, a különböző Nobel-díjak alapjául szolgáló értékek a mai világban aktuálisabbak, mint valaha.

Helgesen szerint a szakmai bizottságok Alfred Nobel végakaratára alapozzák döntésüket, és azt keresik, hogy ki járult hozzá a legjobban az emberiség javához az elmúlt év vagy évek során. „A válságok ellenére továbbra is ez a legfőbb vezérfonaluk” – emelte ki. Helgesen hozzátette: a Nobel-díjakat és a díjazottakat az alapítvány igazgatója fontos inspirációs forrásnak tartja a fiatalabbak számára, mivel fantasztikus szimbólumai és valós példái annak, hogy az emberek tényleg képesek megváltoztatni a történelem menetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik