Tudomány

Furcsa lesz az idei vénasszonyok nyara

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A múlt hét utolsó napjaiban még egy kiterjedt ciklonális mező hatása alatt álltunk, ami rengeteg esőt hozott, megkoronázva a rendhagyó módon csapadékos szeptembert. A hosszú aszály után az ősz első hónapjában helyenként az ilyenkor szokásos eső két-háromszorosa is lehullott. A szabadtéri programoknak nyilván nem kedvezett az időjárás, viszont a talaj vízellátottsága kezd helyreállni, és végre elkezdődött tavaink vízszintjének emelkedése is.

A folytatásban pár hűvösebb nap után rövid vénasszonyok nyarában lesz részünk, majd egy hidegfront hoz számottevő lehűlést

– mondja a 24.hu-nak Molnár László, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Hidegre a meleg

A rengeteg csapadékkal járó ciklonális mezőt hétfőre egy hidegfront váltotta, amely északnyugat-felől vonul át hazánkon. A nyomában hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe, a következő napokban nélkülöznünk kell a 20 fok feletti hőmérsékletet.

Hajnalban országszerte 1-7 fokot mérhetünk, több helyen éjszakai fagyra van kilátás, napközben legfeljebb 13-18 fokra melegszik a levegő, számottevő esőre egész héten nem kell számítani. Közben azonban Nyugat-Európa felett egy anticiklon épül ki, hatását csütörtöktől kezdjük el érezni.

Beköszönt a vénasszonyok nyara 20 fok körüli csúcsokkal (országosan körülbelül 17-22 fokkal), az éjszakák viszont csípősek maradnak, de a 3-8 fok körüli értékek mellett fagy már nemigen lesz.

Melegre a hideg

A vénasszonyok nyara „közismerten” egy napos, viszonylag enyhe periódus két hideget szállító ciklon között szeptember végén, október elején, és ahogy látjuk, most sem marad el. Ám elég szűken méri a légkör,

idén mindössze 5-6 napig tart, szemben az átlagosnak tekinthető 2-2,5 héttel.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a vénasszonyok nyarának egy újabb hidegfront vet véget október 10-11. környékén. Markáns lehűlés érkezik, az éjszakák már fagypont körüli hőmérsékletet hoznak, napközben 11-16 fokos maximumokat várhatunk, és ismét elered az eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik