Tudomány

Mintha vér ömlene a tengerbe erről az antarktiszi gleccserről

A kelet-antarktiszi Taylor-gleccseren található Blood Falls, azaz Vér-vízesés különlegessége élénkvörös színe – írja az IFLScience. A bizarr helyszín bő száz éve ejti ámulatba az embereket, mára már azt is tudjuk, hogy mi áll a furcsa szín hátterében.

A Bloods Fallst 1911-ben fedezte fel a brit Thomas Griffith Taylor, a sarkkutató és társai akkor úgy hitték, hogy a színt vörösmoszatok alakítják ki.

Csak az 1960-as években sikerült bizonyítani, hogy a gleccser véréért a vas(II)-hidroxid felelős.

Az anyag a jégtakaróból préselődik ki.

Peter Rejcek / National Science Foundation / Közkincs

Egy 2009-es vizsgálat alapján a jégtömegből szivárgó vörös víz egy 1,5-4 millió éve jégbe záródott sós tóból származik, amely egy nagyobb, rejtett tóhálózat része. A Blood Falls vizének elemzése alapján a rendkívül sós, felszín alatti tavakban baktériumok egy kivételes ökoszisztémája létezik. A mikrobák szinte teljes oxigénhiányban, napfény nélkül élnek, és a sóban lévő vas miatt maradhatnak fenn.

További érdekesség, hogy a gleccserből mínusz 7 Celsius-fokos víz távozik, a folyadék a magas sótartalom miatt nem fagy meg. A szakértők továbbra sem tudják, hogy a víz miért kerül a felszínre, a háttérben valószínűleg jelentős geológiai erők állnak.

Az biztos, hogy a Taylor-gleccser mélyén egy nagyon ősi víztömeg, valamint egy kivételes élővilág rejtőzik. Utóbbi vizsgálata segíthet jobban megérteni az életet, és akár a földön kívüli létformák kutatásához is hozzájárulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik