Tudomány

Túljutott a mélyponton a Balaton

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az idei szeptember a szűnni nem akaró esők miatt emlékezetes – az összesítés még nem jelent meg az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, de az elmúlt 30 nap csapadékösszegét mutató térkép beszédes. Sok helyen több, mint 100 milliméternyi eső hullott, és a csapadék országszerte mindenhol jócskán meghaladta az átlagot.

Ezért is volt furcsa, hogy Balaton vízszintje viszont semmit nem emelkedett, sőt, egyre csak csökkent az esők ellenére is. Ennek oka a hosszan tartó, óriási szárazság volt: a víz fokozatosan, felülről lefelé áztatja a talajt, és majd csak a mélyebb rétegekből képes a tóba szivárogni.

Hiába volt hát a bőséges öntözés, a Balaton továbbra is apadt. Szeptember 11-én még 71 centin állt, 26-án pedig 67 centivel érte el a mélypontot. Merthogy a jó hír, miszerint túl vagyunk rajta:

a vízszint már másnap emelkedni kezdett, október 1-jén reggel 7 órakor pedig már 69 centit mértek

az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei. A Kiderül.hu előrejelzése szerint ugyan hétfőtől már szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ennek köszönhetően jóval kevesebb esőre és több napsütésre számíthatunk, de tartós szárazságról szó sincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik