Tudomány

Szép lassan elnyeli a tenger a paradicsomi szigetet

A korallzátonnyal határolt Bonaire egészen paradicsomi helyszín, partjain pálmafák lengedeznek a szélben, gyönyörű, kék lagúnáiban flamingók gyűjtik a táplálékot, tiszta vizeiben pedig tengeri élőlények sokasága figyelhető meg. A Hollandiához tartozó karibi sziget szépsége azonban törékeny: a klímaváltozás óriási fenyegetést jelent rá, az emelkedő tengerszint miatt akár területe ötöde is víz alá kerülhet.

Hollandia speciális községe most peres úton akarja elérni, hogy a hágai kormány megmentse a globális felmelegedéstől – írja az MTI az NU.nl-ra hivatkozva.

A 300 négyzetkilométeres, 30 ezer lakosú szigetet a tengerszint emelkedése mellett az egyre pusztítóbb hurrikánok is veszélyeztetik.

Bonaire lakói a Greenpeace-szel közösen még az év vége előtt, a holland kormányt hanyagsággal vádolva eljárást kezdeményezhetnek a sziget környezeti kihívásokkal szembeni jobb védelmének kiépítése érdekében.

Ulrike Kern-Winter / EyeEm / Getty Images

Az Amszterdami Független Egyetem (VU) által a Greenpeace megrendelésére készített tanulmányból kiderül, hogy az éghajlatváltozás többek között növeli a hurrikánok erejét, özönvízszerű esőzést okoz, a jégolvadásból eredő vízszintemelkedés pedig fokozza az áradások kockázatát. Bonaire erre alapozva orvosolhatja jogi úton problémáját.

A Greenpeace szerint a holland kormány kevés figyelmet fordít a globális felmelegedéshez köthető veszélyek megelőzésére a királyság karibi területein „A kormánynak kötelessége megvédeni a szigetet az áradásoktól és az éghajlati átalakulás egyéb életveszélyes következményeitől” – mondta Faiza Oulahsen, a Greenpeace Hollandia klíma- és energiaügyekért felelős vezetője. A szakértő reményét fejezte ki, hogy a jogi eljárás rákényszeríti a holland kormányt a cselekvésre, amely mindent megtesz majd Bonaire megóvásáért. Mint hozzátette, amíg Hollandia a legjobbak közé tartozik partjai és szárazföldje védelmében, addig nem tesz semmit a Karib-térségben található területei és lakossága érdekében.

Lotte van Oosterhout, az Amszterdami VU munkatársa szerint a tengerszintemelkedéssel, korallpusztulással, gyakoribb hőséggel és egyre erősebb hurrikánok megjelenésével járó klímaváltozás elleni különleges védelem nélkül a kulturális örökséget is a pusztulás veszélye fenyegeti a szigeten, beleértve a rabszolgaság idejét felidéző épületeket és emlékműveket. Az egyetem tanulmánya alapján ha nem csökken jelentősen a globális károsanyag-kibocsátás, az emelkedő tenger megfelelő gátrendszer nélkül az évszázad végére akár Bonaire ötödét is elnyelheti. A sziget korallzátonya, amely védelmet nyújt az áradásoktól, szintén eltűnhet a kulcsfontosságú infrastruktúrával együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik