Tudomány

Egy tóhoz hasonlóan hullámzik a galaxisunk

Képzeljük el a Tejútrendszer 100-400 milliárd csillagát egy nyugodt tóként. Mi történik, ha valaki egy követ dob a vízbe? A nyugalomnak vége, az energiahullám végigsöpör a felszínen, kaotikus táncba taszítva a vizet.

A kutatók úgy gondolják, hogy ez a folyamat a valóságban, egy 400 millió naptömegű „kő” miatt az elmúlt évmilliárdokban többször is megtörténhetett. Paul McMillan, a Lundi Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban két ilyen lehetséges eseményt mutatnak be – írja a Live Science.

A szakértők szerint a közeli Sagittarius elliptikus törpegalaxis eddig legalább két alkalommal találkozott a Tejútrendszerrel.

A csapat az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének adatait elemezte. A kutatók mintegy 20 millió, a rendszerünkben található csillag mozgását elemezték, az objektumok többsége a külső régiókban fekszik.

Az információk egy rejtélyes hullámzásról vagy rezgésről árulkodtak. „Láthatjuk, hogy ezen csillagok ingadoznak, illetve különböző sebességgel mozognak fel és le” – mondta McMillan.

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A szakértők egy olyan hullámmintát modelleztek, amely magyarázatot adhat a jelenségre. Arra jutottak, hogy a hullámok valószínűleg több száz millió évvel ezelőtt szabadultak fel, amikor a Sagittarius utoljára áthaladt galaxisunkon. McMillan szerint az esemény olyan volt, mintha egy követ ejtenének egy tavacskába. A kutatók azt feltételezik, hogy a két rendszer korábban is ütközött egymással.

Ezt megelőző vizsgálatok már kimutatták, hogy a Tejútrendszer és a Sagittarius ősi találkozása hullámokat kelthetett galaxisunk közepén, a friss tanulmány alapján azonban a hullámok egészen a Tejútrendszer széléig elértek. A legújabb eredmények segíthetnek jobban megérteni galaxisunk történetét.

A Sagittarius jelenleg nagyjából 400 millió, míg a Tejútrendszer megközelítőleg 1,5 billió naptömegű. A szakértők szerint a Sagittarius a távoli múltban nagyobb volt, az ütközések miatt viszont egykori tömegének 20 százalékát elvesztette. Ezek a találkozások valószínűleg a mi galaxisunk alakját is megváltoztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik