Tudomány

Sarki farkast szült egy kutya

Daniel Hernanz Ramos / Getty Images
Daniel Hernanz Ramos / Getty Images

Egy kínai háziállat-klónozó vállalatnak a világon először sikerült sarki farkast klónoznia – írja a Live Science. Az állat „béranyja” egy beagle volt, a kis nőstényt, Mayát szeptember 19-én mutatta be a Sinogene Biotechnology Company. A kölyök június 10-én született.

A Sinogene alapvetően elpusztult házi kedvencek klónozásával foglalkozik, a cég tudását ugyanakkor természetvédelmi célokra is fel akarja használni.

A vállalat egy kifejlett, szintén Maya nevű példánytól gyűjtött be DNS-t. A példányt 2006-ban szállították Kanadából Kínába, ahol 2021-ben pusztult el.

Mi Csidong, a Sinogene főigazgatója szerint a projekt két évig tartott. A cég 137 embriót hozott létre az eredeti Maya bőrsejteit és kutyák éretlen petesejtjeit felhasználva. Az embriók közül 85-ö tudtak beagle-ökbe beültetni, de csak egy volt képes teljesen kifejlődni.

A kísérlethez nem állt volna rendelkezésre elegendő nőstény farkas, de szerencsére a kutyák genetikailag kellően hasonlítanak hozzájuk. A cég azt is bejelentette, hogy szeptember 22-ére egy hím klónt is várnak, a kölyökről viszont azóta nem adtak hírt.

A kis Maya jelenleg anyjával együtt él a Sinogene hszücsoui létesítményében. A farkast később egy harbini állatkertbe fogják szállítani, ahol csatlakozhat fajtársaihoz.

A vállalat a Pekingi Vadasparkkal együttműködve védett állatokat is klónozna – a szürke farkas sarki alfaja nem számít fenyegetettnek. Egyre több szakértő gondolja úgy, hogy a természetvédelemben óriási segítséget jelenthet a klónozás, az eljárás ugyanis hozzájárulhat egy adott faj genetikai sokszínűségének megőrzésében. Korábban többek között az utolsó élő vadlovat, a Przewalski-lovat is sikerült klónozni.

A technológiának még rengeteget kell fejlődnie, egyelőre a klónozás igen drága és nehéz folyamat. Egyes szakértők szerint azonban az eljárás idővel az állatok megóvásának fontos eszközévé válhat.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik