Tudomány

Ez a világ leghalálosabb búvárhelyszíne

Az egyiptomi Dahabtól nem messze, a Vörös-tengerben egy barlangszerű, több mint 100 méter lyuk található. A terület zátonyai, különleges élővilága és egyedi geológiája miatt igen népszerű a búvárok körében, a mélyedés ugyanakkor rendkívül veszélyes – írja az IFLScience.

A helyszínen az évek során rengetegen vesztették életüket merülés közben, a lyukra gyakran hivatkoznak búvártemetőként.

A környéken hivatalosan 40 halálesetet regisztráltak, de a tényleges szám valószínűleg a 200-at is megközelíti. A barlangrendszer bejáratánál táblák emlékeztetnek az itt elhunytakra.

Azt továbbra sem tudni, hogy a Kék Lyukként ismert formáció pontosan miért lett a bolygó leghalálosabb búvárhelyszíne. Feltételezhető, hogy a háttérben a rendszer struktúrája áll.

A sekély, 6 méteres bejárat Dahab partjának közelében fekszik, és 120 méteren át vezet. A szakasz elején található, ívnek nevezett alagút 55 méter mélyre visz, a természetes folyosó egy víz alatti székesegyházra hasonlít. Rossz hírneve ellenére a lyuk nagyon népszerű, a búvárok szinte naponta merülnek alá itt.

Yevhen Roshchyn / Getty Images

Tarek Omar, egy helyi műszaki búvár 1992 óta vizsgálja a formációt, a szakértő 1997-tól kezdődően kezdett el holttesteket találni, illetve kiemelni. A környék búvárai és oktatói szerint a halálesetek magas számát a tudás és tapasztalat hiánya okozhatja, igaz, a lyuknál képzett búvárok is meghaltak már. A formáció bonyolultsága komoly kihívás elé állítja a merülőket.

Amennyiben egy búvár eltéveszti a bejáratot, és tovább merül, nitrogén-narkózist szenvedhet, ami az alkoholfogyasztáshoz hasonló testi és szellemi hatásokkal jár. Az alagút hosszának alábecsülése, valamint az áramlattal való megküzdéshez szükséges többletenergia miatt elfogyhat az oxigén.

Mivel a Kék Lyuk népszerűsége továbbra sem csökken, valószínűsíthető, hogy a későbbiekben is a leghalálosabb búvárhelyszín marad majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik