Tudomány

Egy barlangi tóban alakult ki szökőár

Moelyn Photos / Getty Images
Moelyn Photos / Getty Images

Ahogy mi is beszámoltunk róla, hatalmas földrengés rázta meg Mexikót szeptember 19-én, a katasztrófában legalább két ember vesztette életét. Bár a 7,6 erősségű földmozgás nem alakított ki cunamit az óceánban, úgy tűnik, hogy 1500 kilométerrel távolabb, a szárazföldön szökőárszerű hullámzást indított be – írja az IFLScience. Az eseményt a kaliforniai sivatagban található Death Valley (Halál-völgy) Devil’s Hole (Ördög-lyuk) nevű geológiai képződménynél dokumentálták.

A Devil’s Hole a világ egyik legforróbb környezetében található. A gyors párolgás és a kevés csapadék ellenére a formációban tartósan kis mennyiségű víz van, a barlang ráadásul egy sehol máshol nem fellelhető halnak ad otthont – ez a Cyprinodon diabolis. A faj a gerincesek közül a legkisebb területen, egy 22 méter hosszú, 3,5 méter széles víztömegben van jelen. A régió 10 ezer éve száradt ki, a hal azóta él elszigeteltségben.

A természetes medence méretéből adódóan nem tűnik olyan helynek, ahol hatalmas hullámok alakulnak ki.

Mérete és nagy mélysége azonban alkalmassá teszi a tólengésre.

A nagy sebességgel haladó víz a falakról visszaverődve képes magas hullámokat kelteni.

Kevin Wilson, a Nemzeti Parkszolgálat vízökológiai szakértője szerint a halak az elmúlt évek során több ilyen eseményt is átvészeltek. Az idén szeptemberi tólengést is sikerült dokumentálni, a szökőár után nem bukkantak elpusztult halakra.

Bár az állatokat rövid távon talán nem fenyegetik a hasonló események, a hosszú távú hatások már veszélyesek lehetnek. A helyi halak algákat fogyasztanak, a hullámzás és a felkavaródó üledék azonban eltávolítja a sziklán növő táplálékot.

A populáció egyedszáma a kilenc évvel ezelőtt 35-ről 175-re emelkedett. A sok hal azt jelenti, hogy az elérhető alga mennyiségének csökkenése súlyos következményekkel járhat.

A Devil’s Hole barlang 152 méter mély, vízzel borított fenekét még nem térképezték fel. A formációban korábban Japánban, Indonézián és Chilében történt rengéshez köthető tólengést is megfigyeltek.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik