Tudomány

Higannyal szennyezték városaikat a maják

Egy új tanulmány alapján a maják jóval az európaiak érkezése előtt higannyal szennyezték városaikat – írja a ScienceAlert. Egyes helyszíneken az anyag koncentrációja olyan magas volt, hogy a kutatók inkább védőfelszerelést öltöttek.

„A környezet higanyszennyezettsége általában a mai városi területekre és ipari helyszínekre jellemző” – mondta Duncan Cook, az Ausztrál Katolikus Egyetem georégésze és a csapat tagja. A kutatók tíz, a klasszikus maja korszakra datálható lelőhelyről és azok környékéről gyűjtöttek be mintákat.

Hét település esetében legalább egy-egy helyszínen olyan magas higanyszintet detektáltak, amely megegyezik vagy meg is haladja a modern határértékeket.

A szennyezés hátterében a cinnabarit népszerűsége állhat: a higany-szulfid ásvány vörös festékanyagként, cinóberként rendkívül népszerű volt a maják körében.

A cinnabaritot a maja világ pereméről hozták be, az ásványt általában porították. Esetenként, szertartásokhoz és előkelők nyughelyéhez kapcsolódóan a higany tisztított állapotában is előkerült. Azt nem tudni, hogy a maják kereskedelem révén vagy saját módszereikkel jutottak-e hozzá az anyaghoz.

Jan Butchofsky / Getty Images

Kérdéses, hogy a higany magas szintje miként hatott a korabeliek egészségére, de úgy tűnik, hogy a fém esetenként bejutott szervezetükbe. Tikal városának egyik utolsó királya hírhedten elhízott volt, ami a higanymérgezés okozta anyagcsere-betegség jele lehet.

Cookék úgy gondolják, hogy a mai régészeknek óvatosan kell eljárniuk a lelőhelyeken a szennyezés miatt. Tim Beach, a Texasi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint eredményeik megerősítik, hogy létezett maja antropocén, azaz a korabeliek tevékenysége nagyban hatott környezetükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik