Tudomány

Káprázatos képet készített a James Webb űrtávcső a Neptunuszról

NASA, ESA, CSA, and STScI
NASA, ESA, CSA, and STScI

Lenyűgöző részletességű képeket készített a James Webb űrtávcső (JWST) a Neptunusz gyűrűiről – írja az IFLScience. Az űrteleszkóp néhány hónapja kezdte meg a tudományos munkát, az elmúlt időszakban számtalan izgalmas fotóját tették közzé.

A Naptól távol fekvő jeges óriásbolygó megörökítése nem egyszerű, az utolsó űreszköz, amely a közelében elhaladva jó felvételeket készített róla, a Voyager-2 volt.

A most közzétett képek részletességüket tekintve példátlanok az elmúlt 30 évben.

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a Neptunusz keringési ideje 164 év. Az égitest északi pólusa, amely az alábbi felvétel tetején van, jelenleg nem látható a csillagászok számára, a JWST adatai alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy a térség igen fényes. A fotón emellett egy korábban ismert örvény is kivehető a déli pólusnál, az űrtávcső ráadásul egy eddig nem észlelt felhősávot is dokumentált a térség körül.

A James Webb a közelmúltban többször is megörökítette a Neptunuszt és környezetét. Képein a bolygó 14 ismert holdjából hét szerepel.

A JWST a Hubble-lel ellentétben nem látható, hanem infravörös spektrumban folytat vizsgálatokat. Mivel ez a típusú sugárzás könnyebben áthatol a poron és a gázon, a James Webb részletesebb fotókat rögzíthet, és távolabbra láthat.

Az infravörös megfigyelés azzal is jár, hogy a JWST felvételein a Neptunusz nem tűnik olyan kéknek, mint a Hubble képein. Mivel a metángáz meglehetősen jó elnyelő, a bolygó viszonylag sötét az új fotókon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik