Tudomány

Ókori hivatalnok szarkofágára bukkantak

3300 éves, kőből készült szarkofágot találtak Egyiptomban – írja a Live Science. A koporsó egy magas rangú tisztségviselő számára készült, akinek múmiáját sírrablók vitték el.

A rózsaszín gránitból faragott koporsó egy Ptah-im-vea nevű férfi számára készült, aki II. Ramszesz (időszámítás előtt 1279-1213) idején élt. Az elhunyt egy olyan templomot irányított, amelyet a fáraó Thébában, azaz a mai Luxorban épített. II. Ramszesz korában Egyiptom hatalma a mai Szudántól Szíriáig terjedt.

A hieroglif felirat alapján hivatalnok feladata a templom állatállományának felügyelete, a kincstár vezetése és az áldozatbemutatás volt.

Ptah-im-veát végül nem az érintett templomnál temették el, koporsóját ehelyett Szakkarában, egy ezer évvel korábban emelt piramis közelében helyezték el. Az ősi város hatalmas nekropoliszáról ismert.

Angel Villalba / Getty Images Unisz piramisa.

A szarkofágot Unisz fáraó (időszámítás előtt 2353-2323) piramisánál fedezték fel, egy olyan folyosótól délre, amelyen az emberek az építménybe sétálhattak be. Az ókori Egyiptom lakói előszeretettel temetkeztek korábbi uralkodók piramisának közelébe, ezt Gízában több sír is bizonyítja. A szokás arra utal, hogy a korabeliek szentként tekintettek ezekre a területekre.

A közelmúltban feltárt koporsó szövege az elhunyt védelmét kéri, a szarkofágon emellett Hóruszt, az égbolt sólyomfejű istenét, Ozirisz és Ízisz fiát ábrázoló faragványok is láthatóak. Noha a nyughelyet már kifosztották, a koporsóban gyantát mutattak ki, ami arra utal, hogy egy múmia volt benne. Egyéb leleteket nem találtak a helyszínen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik