Tudomány

Üvegszemével leckéztette a bírót Peter Falk

Falk Miksával ugyan csak névrokonságban állt, Peter Falk anyai nagyapja, Hochhauser Péter Bártfán született. A színész már New Yorkban látta meg a napvilágot 1927-ben, de magyar felmenőit maga is számon tartotta – írja a Múlt-kor.hu.

Hároméves korában egy súlyos betegség (ideghártya-daganat) következtében el kellett távolítani jobb szemét, helyette egy kivehető üvegszemet kapott. Bár így is teljes értékű és kiegyensúlyozott életet élt, a nem mindennapi körülmény olykor egészen komikus helyzeteket is produkált. Egy alkalommal például, még kamaszként egy baseball-mérkőzés során kiállította őt a játékvezető, aminek következtében Falk hirtelen kivette az üvegszemét, és ezzel a megjegyzéssel nyújtotta át a bírónak:

Próbáld ezzel.

Mindig elkésett

Osztályelső volt a gimnáziumban, majd rövid ideig politológiát hallgatott, végül a világháború vége felé jelentkezett a hadseregbe. Hiányzó szeme miatt elutasították, ezért az Egyesült Államok Kereskedelmi Tengerészetéhez csatlakozott, ahol szakácsként szolgált. Évtizedekkel később itt szerzett élményeiről így nyilatkozott: „Ott nem érdekli őket, hogy vak vagy-e vagy sem. A hajón az egyetlen, akinek látnia kell, az a kapitány. És a Titanic esetében ő sem látott túl jól” – nyilatkozott erről később.

PIERRE BOUSSEL / AFP Peter Falk

Végül visszatért az egyetemre, ahol 1951-ben irodalomból és politikatudományból szerzett alapdiplomát, majd köztisztviselőnek tanult. A CIA-hoz nem vették fel, ígyhát hivatalnok lett, úgynevezett hatékonysági szakértő: „Olyannyira hatékonysági szakértő voltam, hogy az első reggel a munkahelyemen nem találtam az épületet, ahol munkára kellett jelentkeznem. Természetesen elkéstem, ami akkoriban mindig így volt, de ironikus módon éppen az a hajlamom, hogy soha nem voltam pontos, indított el hivatásos színészként.”

Columbo

Egy connecticuti színiiskolába járt, először az off-Broadway-en, de még ugyanebben az évben a Broadway-en is debütált, a hatvanas évek elejétől fogva pedig egyre gyakrabban tűnt fel a filmvásznon is. Karrierje során kétszer jelölték Oscar-díjra, a Golden Globe-díjat egyszer, az Emmy-díjat öt alkalommal nyerte el.

A kivételesen termékeny színpadi és filmes karrierjének legismertebb karaktere a magyar nézők számára az olasz származású Los Angeles-i Columbo felügyelő, a 69 epizódot megélt sorozatot 1971 és 1978 között vetítették az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig 1972-ben volt a bemutatója.

Peter Falk kétszer nősült, második házassága Shera Danese színésznővel 34 éven keresztül, egészen a színész haláláig harmonikusan és kiegyensúlyozottan működött. Első házassága során feleségével két lányt fogadtak örökbe, akik közül az egyik magánnyomozó lett.

Élete vége felé egészségi állapota jelentősen megromlott: Alzheimer-kórban szenvedett, és végül 2011. június 23-án este, 83 éves korában halt meg Beverly Hills-i otthonában. Lányai azt nyilatkozták ekkor, hogy leginkább bölcsességére és humorára fognak emlékezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik