Tudomány

Leesik az állunk a NASA új fotójától

NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Lenyűgöző panorámaképet hoztak létre a NASA Perseverance marsjárójának adatai alapján – írja az IFLScience. A szakértők összesen 1118 felvételt kombináltak, hogy elkészítsék a lélegzetelállító, 2,5 milliárd pixeles képet.

A fotón még a marsi homok szemcséi, a kőzetek hajszálrepedései és az évmilliárdokkal ezelőtt megszáradt iszap üledékes rétegei is kirajzolódnak.

Ez az eddigi legrészletesebb kép, amely egy másik bolygón született.

A felvételhez használt fotók 2022. június 12-én, 13-án, 16-án és 17-én születtek, az eszköz ekkor érkezett meg egy régi folyótorkolat maradványaihoz. A lenyűgöző panorámakép ezen a linken tekinthető meg, az alábbi videóban pedig a NASA – angolul ugyan, de – részletesen bemutatja a felvétel egyes részleteit.

A Perseverance jelenleg is az egykori deltánál jár, a torkolatnál évmilliárdokkal ezelőtt nagy mennyiségű víz áramlott be a Jezero-kráterbe, abba a régióba, amelyben a robot landolt. A víz eltűnésével jellegzetes üledékrétegek maradtak hátra.

A marsjáró a helyi kőzetek felszínét figyeli meg, de olyan mintákat is begyűjt, amelyeket később el akarnak hozni a Földre. A rover segítségével a kutatók jobban megismerhetik, hogy milyen volt a vörös bolygó a távoli múltban, amikor még rengeteg folyékony víz volt a felszínén. A vizsgálatok során talán az egykori élet nyomait is megtalálhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik