Tudomány

Mérgek hatására lett krimiíró Agatha Christie

A világ egyik legismertebb krimírója, Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született a dél-angliai tengerparton fekvő Torquay városában, Agatha Mary Clarissa Miller néven látta meg a napvilágot. Édesapja súlyos tüdőbetegsége miatt gyermekkora nagy részét Franciaországban töltötte, egy időben operaénekesnek készült – írja a Rubicon.hu.

Megszületik Hercule Poirot

Leendő férjével, a pilóta Archibald Christie-vel 22 évesen ismerkedett meg, esküvőjüket 1914-ben tartották, később egy leányuk született. A háború során, míg Archibald a fronton volt, Agatha nővérként a torquayi kórházba került. Később egy laboratóriumban alkalmazták,

ahol a nap mint nap látott gyógyszerek és mérgek nyomán fantáziájában megszületett egy furfangos gyilkosság története, amely rejtélyét egy kopaszodó, finomkodó, modoros, bajszos úriember oldotta meg.

Ő volt Hercule Poirot, akit az írónő még 1920 során rajzolt meg.

A történet szerencsére nem csak múló gondolat maradt, a fiatalasszony ugyanis 1920-ban rászánta magát az írásra, és papírra vetette A titkozatos stylesi eset című bűnügyi regényt. Ezt követően Agatha szinte ontotta magából a hasonló történeteket, neve 1926-ban, Az Ackroyd-gyilkossággal vált világhírűvé, ám ebben az évben magánélete romokba dőlt. Férje bejelentette, hogy válni akar, mire az írónő 11 napra elveszett a nyilvánosság elől – ez az időszak máig rejtélyt képez Agatha életében.

PLANET NEWS LTD / AFP Második férjével, Max Mallowannel

Élete végéig írt

A megviselt asszony hamarosan újra felbukkant, és válása után ugyanott folytatta nagyszerű karrierjét, ahol korábban abbahagyta. Bár Agatha haláláig megtartotta első férje vezetéknevét, idővel – egy Max Mallowan nevű régész személyében – ismét párt talált magának, akivel egészen haláláig együtt maradt. Új férje mellett beutazhatta a Közel-Keletet, ott szerzett élményei pedig olyan híres regények megírására inspirálták, mint például a Halál a Níluson, vagy a Gyilkosság Mezopotámiában című krimi.

A XX. század derekán Agatha a világ egyik legolvasottabb írója lett, akinek műveit közvetlenül a megjelenés után több tucat nyelvre lefordították, és milliós példányszámban árusították, szerte a világon. 1971-ben a Brit Birodalom dámája cím – ez a lord méltóság női megfelelője volt – büszke tulajdonosa lett. Bár ebben az esztendőben az idős asszony már számos betegségtől szenvedett, élete utolsó éveiben sem hagyta abba az írást.

Bár Agatha Christie álnéven romantikus regényeket – sőt, igen sikeres színpadi műveket – is írt, nevét mégis a krimi műfajában tette halhatatlanná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik