Tudomány

150 millió éves hányásra bukkantak

Egy új tanulmányban a szakértők egy izgalmas leletet, egy megkövesedett, jura kori hányást mutatnak be – írja a Live Science. A leletet egy olyan ragadozó hagyta hátra, amely kétéltűeket fogyasztott.

A bromalitot, azaz fosszilizálódott gyomortartalmat, 2018-ban találták meg a Morrison-formáció utahi részén. A formációból a késő jura időszakból származó, 164-145 millió éves kövületek ismertek, a térség azért különösen izgalmas, mert főként növények és egyéb szerves anyagok maradványai maradtak fenn itt.

A kis halom felfedezésekor a kutatók tudták, hogy valami különlegesre bukkantak. „Ami megdöbbentett minket, az az állatcsontok ilyen koncentrációja egy viszonylag kis helyen” – mondta John Foster, a Utah Field House of Natural History State Park Museum kurátora. A lelőhelyen jellemzően nem szoktak állati maradványok előkerülni.

krblokhin / Getty Images Állati maradványok a Morrison-formációban.

A szakértők először nem ismerték fel, hogy megkövesedett hányásra bukkantak, a közelebbi vizsgálat viszont felfedte, hogy nem minden csont származik egyetlen állattól.

A maradványok legalább egy szalamandra és egy béka csontjai, illetve egy vagy több azonosítatlan állat csigolyái.

A közel egy tucat töredékből álló bromalit megkövesedett lágy szöveteket is tartalmaz. Mivel a maradványok láthatóan még nem emésztődtek meg teljesen, a kutatók arra jutottak, hogy nem egy fosszilizálódott ürülékkel, azaz koprolittal van dolguk.

Foster szerint lehetetlen megállapítani, hogy a hányadékot milyen faj hagyta hátra. A későbbi elemzésekkel remélhetőleg még több kiderül az egykori állat ebédjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik