Tudomány

Elsüllyedt királyságot találhattak

A walesi mitológiából ismert elveszett királyság nyomára bukkanhattak egy középkori térképen – írja a Live Science. A szakértők az Oxfordi Egyetemhez tartozó Bodleian Libraryben őrzött, 650 éves Gough-térképet vizsgálták. A felfedezésről beszámoló tanulmány szerzői, Simon Haslett és Davis Willis szerint a walesi Cardigan-öbölben két, mára nem létező szigetet jelöltek a térképen.

A kutatók úgy gondolják, hogy a szigetek a walesi mitológiából ismert Cantre’r Gwaelodhoz, más néven Maes Gwyddnóhoz tartoztak.

A hagyomány úgy tartja, hogy az egykori földet elnyelte a tenger, a történetnek több verziója is ismert.

Danny Thomas / EyeEm / Getty Images

A szakértők szerint Ptolemaiosz Geográfia című műve is megerősíti, hogy a Cardigan-öböl partvonala a múltban jóval távolabb volt, a walesi partokra pedig jelentősen hatott az erózió. A folyamat napjainkban is zajlik. Egyik prédikációjában a 6. századi szerzetes, Gildas is megemlíti, hogy az öböl közelében élők a megszálló erők és a rakoncátlan tenger között estek fogságba. Ez talán egy, az eróziót súlyosbító természeti csapásra, például egy heves viharra utal.

Haslett és Willis folytatják a vizsgálatot, és abban reménykednek, hogy további bizonyítékokat találhatnak az elsüllyedt területre. Azt is tervezik, hogy a mai Cardigan-öböl közelében víz alatti földrajzi felméréseket végeznek.

A Live Science több, a kutatástól független szakértőt is elért. Catherine Delano-Smith, a University of London munkatársa szerint a Gough-térkép nem egy megbízható forrás, készítője láthatóan nem ismerte jól Wales földrajzát. Patrick Nunn, az ausztráliai University of the Sunshine Coast földrajzoktatója ezzel szemben helyesnek tartja a páros megállapításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik