Tudomány

A véltnél is fenyegetőbb a végítélet napi gleccser

Robotizált tengeralattjáróval vizsgálták meg az antarktiszi Thwaites-gleccser környezetét – írja a Live Science. Mivel a Florida nagyságú jégtömeg olvadása katasztrofális, 0,9-3 méteres tengerszint-emelkedéssel járna, a Thwaites-re gyakran hivatkoznak végítélet napi gleccserként.

A vizsgálatról beszámoló tanulmány alapján az olvadás a vártnál gyorsabban bekövetkezhet a jégveszteség rendkívüli megugrásával.

A környező tengerfenékről készült térkép azt mutatja, hogy a múltban a gleccser többször is gyorsan visszahúzódott. Hasonló folyamat ismét elindulhat a jelenlegi klímaváltozás miatt. A jégtömeg manapság kétszer gyorsabban zsugorodik, mint 30 éve.

SinghaphanAllB / Getty Images

A Thwaites alja az óceán mélyén található, és több ponton kapaszkodik a tengerfenékbe. Ezek a pontok lassítják a gleccser vízbe csúszását, és kulcsfontosságúak a jégtömeg számára. A szakértők a közelmúltban egy merülő eszközzel térképezték fel a Thwaites korábbi kapaszkodó részeit egy kidudorodó területnél. A kutatók szerint adataik a lehetséges jövőről árulkodnak, Robert Larter, a British Antarctic Survey munkatársa úgy véli, hogy rövid idő alatt gyors változások következhetnek.

A tengerfenéken az árapály miatt megemelkedő, illetve süllyedő jég nyomot hagy, a bordázatból pedig rekonstruálható a gleccser éves tavaszi mozgása. Azt nem tudni, hogy a Thwaites mikor feküdt még rá az érintett területre, de egyértelműen az elmúlt két évszázadban, talán az 1950-es években. Úgy tűnik, hogy ekkoriban a gleccser háromszor gyorsabban vonult vissza, mint 2011 és 2019 között.

Az eredmények azért aggasztóak, mert azt igazolják, hogy a jégtömeg jóval a mostani éghajlati átalakulás előtt is tapasztalt gyors olvadásokat. Félő, hogy a globális felmelegedés pusztító hatást fog gyakorolni a gleccserre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik