Tudomány

Nagyobb esők jönnek, a nyomukban 20 fokkal

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt napokban megkönnyebbüléssel vehettük tudomásul, hogy van élet 40 Celsius-fok alatt és patakokban folyó izzadtság nélkül is, sőt, ez az élet sokkal kellemesebb. A folytatás is kellemes nyárvégi, ősz eleji időt ígér, tovább enyhül az aszály, a hétvége viszont általánosságban nem kedvez majd a szabadtéri programoknak.

A hét elején jobbára napos időnk lesz, a hőmérséklet helyenként a 30 fokot is átlépheti, csütörtöktől viszont jelentősebb csapadékhullámra, és a tartósan esős tájakon mindössze 20 fok körüli maximumokra készülhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük részleteiben.

Száraz, nyárias meleg

Hazánk és Európa nagy részének időjárását egy, a Brit-szigetektől nyugatra örvénylő ciklon határozza meg. Számunkra ez napsütéses időt jelent országos átlagban 24-29 fokos csúcshőmérsékletekkel, ami helyenként akár a 30 fokot is elérheti, átlépheti. A hajnalok azonban most már hűvösnek mondhatók, 11-18 fok körül alakulnak.

A sok napsütés mellett helyenként alakulhatnak ki záporok, zivatarok, ám a főszerep a napsütésé és a nyarat idéző melegé lesz. A mindaddig egy helyben örvénylő ciklon a hét közepén „indul meg” keleti irányba, hatását csütörtöktől érezzük majd, azzal, hogy gyakran beborul az ég és többször elered az eső is.

Lehűlés az esők nyomában

A front csütörtökön „melegre” érkezik, ezért záporok, zivatarok is kialakulhatnak, a folytatásban azonban inkább többórás, csendes esők várhatók. A változékonyság esetünkben azt jelenti, hogy arövidebb napos időszakok után bárhol és bármikor kialakulhat csapadék, egyedül a vasárnapról mondhatjuk el, hogy inkább már csak keleten lehetnek esők.

Ha a hőmérséklet országos átlagát nézzük, lehűlésről nem is igazán beszélhetünk: 23-28 fok körül alakulnak a maximumok, a hajnalok pár fokkal lesznek hűvösebbek a hét elejéhez képest. A meteorológus azonban megjegyzi, hogy a tartósan felhős, esős tájakon 18-20 foknál többet a legmelegebb órákban sem mérhetünk.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a változékony, csapadékos idő a jövő hét elejére ér véget, és folytatódik a kellemes, 22-27 fokos, sokkal szárazabb nyár végi, őszi idő. Tegyük hozz, szeptember közepén ezek az értékek már átlag felettinek számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik