Így halt meg Szent István fia

Magyarország bizonyára jó kezekbe került volna Szent Imre trónra lépésével.
Kapcsolódó cikkek

Nem tudjuk, Szent István királynak hány fiúgyermeke született, de kettőt név szerint ismerünk. Egyikük, Ottó még fiatalon elhunyt, a később született Imre volt az egyetlen, aki megélte a férfikort. Születését 1007-re tehetjük a források alapján, és összesen 24 évet élt: 1031. szeptember 2án hunyt el. Imre Gizella királyné rokonai, a Szász-dinasztia császárai után kapta nevét, amely a Henricus – II. Henrik német-római császár – egyik változata volt. Tanulmányairól 1015-től vannak biztos információink, ugyanis ekkor érkezett Magyarországra Szent Gellért, aki István szolgálatába állva vállalta a fiú nevelését – írja a Rubicon.hu.

Neki köszönhetően aztán a trónörökös a hét szabad művészetek mindegyikében komoly ismereteket szerzett. Vélhetően elérte a kor legmagasabb iskolai fokozatait, emellett pedig a szerzetesi élethez is közel került. Ha hinni lehet a forrásoknak, Imre a veszprémi Szent György-kápolnában szüzességi fogadalmat tett. Esküvőjét ugyan megakadályozta korai halála, de menyasszonyáról van némi tudásunk: kijelölt felesége egy ismeretlen nevű bizánci hercegnő volt.

Wikipedia.hu – Imre herceg temetése és Vazul megvakítása a Képes Krónikában

Mint a trón örököse, Imre a húszas évek végén megkapta apjától a bihari dukátust – az ország közel egyharmadát –, majd később a „Dux Ruizorum” címet is, ami valószínűleg a királyi testőrség parancsnokságát jelentette (a ruizorum szót sokan orosznak fordítják, a király biztonságát pedig arról a vidékről származó varég harcosok felügyelték). Imre emellett katonai erényeit is megcsillantotta, II. Konrád  1030. évi támadása során a Győr mellett kivívott győzelem ugyanis feltehetően az ő érdeme volt. Később a herceg képviselte apját a Német-Római Birodalommal kötött béketárgyaláson is, ahol a fiatal királyság megszerezte a Lajta és Fischa folyó között fekvő területet. Magyarország bizonyára jó kezekbe került volna trónra lépésével, ám Imre 1031. szeptember 2-án váratlanul meghalt:

egy vadászaton vett részt a birtokán fekvő Igfán – vagy Igfon – erdejében, ahol a Krónika szerint egy feldühödött vadkan halálra sebezte.

A herceget – édesapja, Szent Gellért püspök és két szerzetes után – 1083 novemberében avatták szentté, halála színhelyén pedig később apátságot is emeltek;