Tudomány

Középkori mészárlás áldozataira bukkantak

Szakértők egy csoportja olyan emberi maradványokat vizsgált, amelyeket a kelet-angliai Norwich-ban tártak fel – írja az IFLScience. A leleteket 2004-ben találták meg egy középkori kút fenekén, a feljegyzések hiánya és a csekély kontextus miatt viszont nem sokat lehetett tudni az elhunytakról. A legalább 6 felnőtt és 11 gyermek összekeveredett csontjai mindenesetre arról árulkodtak, hogy nem szokványos temetés állt a háttérben, a testeket pedig egyszerre, fejjel előre dobták a kútba.

Az elmúlt időkben a genetikai módszerek sokat fejlődtek, Ian Barnes, a Londoni Természettudományi Múzeum munkatársa és kollégái ezért tudták elemezni a csontokat. A kutatók tanulmányukban azt írják, hat személynél nagy lefedettségű DNS-t szekvenáltak, az érintettek közül hárman nővérek voltak.

Az elhunytaknál számos genetikai rendellenességet észleltek, ezek ma sokkal gyakoribbak az askenáziknál, mint a szefárdoknál vagy bármely nem zsidó populációnál. A szakértők emellett távoli közel-keleti származást is kimutattak.

A kútba dobást és az elhunytak származását figyelembe véve feltételezhető, hogy az 1190-es, keresztesek által elkövetett norwichi antiszemita mészárlás áldozataira bukkantak.

Egy másik lehetőség, hogy az érintettek valamelyik másik, késő 12. századi pogrom idején haltak meg.

jondpatton / Getty Images Illusztráció.

Norwich fontos helyszín az antiszemitizmus történetében: 1144-ben egy keresztény fiút öltek meg a városban, és a helyi zsidó közösséget tették felelőssé. Ez a vérvádak első jól dokumentált esete, a később gyakorivá váló vád lényege, hogy bizonyíték nélkül rágalmazzák meg a zsidókat azzal, hogy keresztény gyermekeket ölnek meg rituális céllal.

Az askenázi közösség genetikai szempontból rendkívül izgalmas. A szakértők szerint a csoport egy igen kis, nagyjából 350 fős népességtől származik, az úgynevezett palacknyak hatás nagyjából 500-700 éve jelentkezett. A norwichi maradványok legalább 800 évesek. A holokauszt előtt az askenázi közösség 6 milliós volt, kérdés, hogy néhány száz év alatt miként jelentkezhetett ekkora növekedés, főleg úgy, hogy a pogromok az érintett időszakban többször is sújtották a csoportot.

A palacknyak hatás datálása nem egyszerű, mert a zsidó sírokat tilos megbolygatni. A mostani vizsgálatot csupán azért végezhették el, mert nem tudták, hogy a kútban zsidó személyek nyugodtak. A felfedezést követően zsidó temetést biztosítottak a 17 elhunytnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik