Tudomány

Kegyetlen tengeri óriás maradványaira bukkantak

Egy új tanulmányban a szakértők egy, a mai Marokkó környéki vizekben élő moszaszauruszt mutatnak be – írja a Live Science.

A Thalassotitan atrox 9-10 méter hosszúra nőtt meg, a faj valószínűleg más tengeri hüllőkre, köztük egyéb moszaszauruszokra vadászott a kréta kor végén.

A ragadozó tudományos nevének első fele a görög thalassza és titan szavakból tevődik össze, és tengeri óriást, míg az atrox latinul szörnyűt, kegyetlent jelent.

A kutatók egy koponyára, állkapocsra és egyéb kövületekre bukkantak a nyugat-marokkói Casablancánál. A térséget a kréta kor idején tenger borította. A szakértők arra jutottak, hogy a faj fogai töredezettek vagy kopottak voltak, ami arra utal, hogy a csont átharapása közben elhasználódtak.

Andrey Atuchin

A moszaszauruszok a dinoszauruszokkal egy időben, mintegy 66 millió éve pusztultak ki. Az új leletek igazolják, hogy a mai Marokkó régiójában sokszínű volt a tengeri ökoszisztéma. Nour-Eddine Jalil, a párizsi Francia Természettudományi Múzeum munkatársa szerint a Thalassotitan a tápláléklánc tetején szereplő óriásragadozóként teszi teljessé a képet.

A moszaszauruszok a modern gyíkok és kígyók távoli rokonai voltak, ezen csoportba változatos állatok tartoztak. Amíg a dinoszauruszok a szárazföldet, addig a moszaszauruszok a tengereket uralták. A most azonosított fajnál voltak nagyobb moszaszauruszok, de az állat így is csúcsragadozó lehetett saját környezetében, és a kardszárnyú delfinekhez vagy fehér cápákhoz hasonló szerepe lehetett.

A legtöbb moszaszaurusz állkapcsa hosszú, fogai pedig vékonyak voltak, a Thalassotitan esetében viszont az állkapocs rövid és széles volt, ami növelte a harapás erejét. A fajjal egy kőzetben három másik moszaszaurusz maradványait is kimutatták. Úgy tűnik, a csontokat sav károsította, ami azt sugallja, hogy az állatokat megemésztette a Thalassotitan, majd kiköpte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik