Tudomány

Benéz az ősz: lesz, ahol 10 fok alá süllyed a hőmérséklet

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Cammogva halad át hazánkon a szombaton érkezett enyhe hidegfront, hétfőn a Dunántúl kivételével még bárhol előfordulhatnak zivatarok – 11 megyére és a fővárosra van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Kedden még inkább csökken a csapadék valószínűsége, és marad a nyári meleg: hétfőn 26-32, kedden 25-30 fokos maximumokat mérhetünk.

Szerda délután aztán újabb hidegfront éri el térségünket, ami még nem vet véget a nyárnak, de több szempontból is ízelítőt ad az őszből

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Tíz fok alatti hajnalok

A front északnyugat felől érkezik, a csapadékot pedig már nem a nyárra jellemző záporok, zivatarok, hanem csendes eső formájában adja ki. Sok csapadékra ne számítsunk, országosan 2-7 milliméternyi eső várható, a zöme pedig mintegy 24 óra alatt lehullik, a front csütörtökön elhagyja Magyarországot.

Megnyitja viszont az úgynevezett északi pályát a légtömegek előtt, így néhány napra a hőmérséklet átlagosra süllyed, illetve a légkör szárazsága okán az éjjeli, hajnali hőmérsékletek átlag alatti értékeket mutatnak majd. A hét második felében napközben általában 22-27 fokot mérhetünk, de pénteken a nyugati tájakon 20 fok alatt marad a maximum, a hajnalok pedig 12-18 fokosnak ígérkeznek. A hétvégén egyes helyeken ennél is hidegebb lesz:

a Kiskunságban, a Nyírségben és az Északi-középhegységben 10 fok alatti értékeket mérhetünk napkelte táján.

Újabb melegedés

A front nyomában egy nyugat-európai ciklon veszi át az uralmat, amely főleg Franciaországba és Angliába hozza meg a várva várt csapadékot, nálunk elszórt záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A jövő hét elején újabb komoly változás jön: a hőmérséklet emelkedni kezd, keleten akár 30 fok feletti értékeket is mérhetünk, de a hőség várhatóan nem tér vissza.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint nagyjából szeptember közepéig marad az enyhe, nyárias idő, majd várhatóan a hónap közepétől vált hűvösebbre, csapadékosabbra az időjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik